alvás támogatása gyógynövényekkel

Jó alvás természetesen! Melyik teakeveréket választod?

Alvás támogatásra csináld magad (DIY) vagy gyári teakeverék?

Egy korábbi posztomban bemutattam Szabó Gyuri bácsi Álmatlanság ellen csináld magad teakeverékét.

Most elemzek két alvást támogató teakeveréket, hogy megnézzük mit kaphatunk a pénzünkért, és így a végén választ tudunk adni a kérdésre: csináld magad vagy gyári teakeverék?

Alvás segítő gyári teakeverékek

A modern kutatások egyre inkább alátámasztják, hogy bizonyos gyógynövények, mint például a komló, a levendula és a citromfű, jelentősen javíthatják az alvás minőségét. Ezek az eredmények egybevágnak a hagyományos használat tapasztalataival. Nem véletlen, hogy az álmatlanság elleni teák alapvető alkotóelemeit ezek a teák képezik.

Az álmatlanság elleni gyári teakeverékek abból a szempontból praktikusak, hogy már fogyasztásra készek. Meglepődtem, amikor összehasonlítottam a csináld magad álmatlanság elleni teakeverék (Szabó Gyuri bácsi receptje) és az alább bemutatott teák ár-érték arányait. Merem ajánlani a gyári teakeverékeket is, de ezek közül is az egyik különösen jó ár-érték arányú tea. Kicsit keserű, de még elviselhető.

Alvás segítő teakeverékek- összehasonlítás

Az alvás segítő gyári teakeverékek közül összehasonlítottam két teakeveréket.

KÉK: Ukko álomhozó teakeverék

Zöld: Gyógyfű NREM mélyalvás teája

A komló és a citromfű mindkét teában megtalálható. Nem véletlenül, hiszen ezek jól kiegészítik egymást.

Harmadik alvás segítő komponensük a két teának eltérő. A golgotavirágról feltételezett, hogy erőteljesebb nyugtató és szorongásoldó hatással rendelkezik, mint a levendula. Mindkét növény segíthet az alvásminőség javításában, de a golgotavirág valamivel erősebb hatású lehet azok számára, akik súlyosabb alvási problémákkal küzdenek.

Golgotavirág tudományos vizsgálata

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy vajon golgotavirágos tea valóban segíthet-e az alvásban. A kutatók egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek, ahol résztvevők golgotavirágos teát és placebo teát is ittak, egymást váltva egy-egy héten keresztül. Negyvenegy fiatal, 18-35 év közötti felnőtt vett részt a kísérletben, akik minden nap ittak egy csésze teát, és naplót vezettek az alvásukról. Néhányuknál még speciális alvásvizsgálatot (poliszomnográfia) is végeztek. Az eredmények szerint a golgotavirágos tea javította az alvás minőségét a placebo teához képest. A vizsgálat azt mutatta, hogy még alacsony dózisban is segíthet javítani az alvásminőséget, különösen azoknál, akik csak enyhe alvási problémákkal küzdenek. Ez jó hír lehet mindenkinek, aki természetes megoldást keres az alvászavarokra.

Antidepresszáns elem: orbáncfű

Az Ukko teában az orbáncfű antidepresszáns hatású. Fényérzékenységet okozhat. Szintetikus antidepresszáns kezelés mellett tilos! Máj enzimeit fokozza, ezért gyógyszerek hatását csökkentheti. Pl. fogamzásgátlókét, véralvadás-gátlókét. Valószínűleg csak kis mennyiségben van a teában, de jó, ha tudod róla, hogy az orbáncfűvel óvatosan kell bánni.

Ízjavítók

Az Ukko tea két ízjavító komponenseket tartalmaz: Rooibos és narancshéj. feltételezem, hogyezeknek az összetevőknek az íz kiegyensúlyozása az elsődleges céluk.

A véleményem

Ez nem reklám, ez az én véleményem: Az NREM mélyalvás segítő tea egyszerű, de mindhárom komponense (komló, citromfű, golgotavirág) kiválóan támogatja mind az elalvást, mind az alvás folyamatát. Egységárra vetítve az NREM mélyalvás tea jóval olcsóbb, mint az Ukko álomhozó teája. Némileg kesernyés, de ez engem nem zavar.

Az Ukko teának viszont jobb íze van, mint az NREM teának (persze ez ízlés kérdése).

Táblázatos összehasonlítás

Az alábbi táblázatban lilával jelöltem azokat a komponenseket, amelyek az idegrendszerre hatnak elsődlegesen.

Alvás segítő teák (Gyógyfű és Ukko) összehasonlítása

Összetevők GYÓGYFŰ NREM Mélyalvás teakeverék 50 g UKKO Álomhozó teakeverék 100 g
Komló x x
Citromfűlevél x x
Levendula   x
Golgotavirág x  
Orbáncfű   x
Rooibos   x
Narancshéj   x

Nézd meg az ár összehasonlításokat is!

DIY vagy gyári?

Ez esetben én bizony a gyári teakeverékre szavazok. Igen egyszerű az oka. Száz gramm egységára kedvező mind az előbb tárgyalt NREM teakeveréknek, mind a Herbária Nyugtató teakeverékének.

Mivel alvás támogatásáról van szó, ezért napi 1 bögre tea ebből elegendő, ami napi 3 gramm teakeveréket igényel. Tehát ebből havi 100 gramm bőven elegendő, nem kell előre megvenni nagyobb adagot. Nincs teamaradék, ami a DIY -nél viszont jelentős.

Az NREM mélyalvás teakeverék határozottabban az idegrendszert célozza meg, az alvás segítő hatásában erős. A Herbária Nyugtató teakeveréke is jó alvás segítéséhez , de összetevői az emésztésre, és az ideges eredetű szívpanaszokra is jótékonyan hat. Érdemes lehet váltogatni ezt a két teakeveréket.

Nem akarlak lebeszélni a Szabó Gyuri bácsi álmatlanság elleni teájáról, hiszen általában a komlón kívül az összetevőit sokan be tudják gyűjteni, illetve maguk meg tudják termelni. Ha mindent boltból kell megvenned hozzá, akkor egy kicsit macerás, de megoldható.

Filteres vagy szálas tea?

A filteres teákkal van egy kis problémám. Úgy általában. Nézd meg a filterek töltőtömegeit. 1.2 gramm a maximum. Egyébként viszont nagyon praktikusak. Én mégis a szálas teára szavazok, ha alvás segítéséről van szó.

Irodalom:

A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality – PubMed (nih.gov)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük