Az átlagos felnőtt számára a hivatalos ajánlás szerint naponta 80 milligramm C-vitaminra van szüksége. Érdekes tény, hogy ezt a mennyiséget elméletben mindössze 2 dkg gyógyszerkönyvi minőségű szárított csipkebogyó hús fogyasztásával is fedezhetjük. Persze ez az érték csak akkor állja meg a helyét, ha a csipkebogyóból származó C-vitamin teljes mértékben felszívódik a szervezetünkben.
Néhány fontos szempont az optimális C-vitamin kivonásához:

- Hőmérséklet: A C-vitamin hőre érzékeny. Forró vízben történő áztatáskor veszíthetünk a benne található C-vitamin mennyiségéből. Ugyanakkor hideg vízben az átadás kevésbé hatékony. Az ideális az, ha langyos vagy szobahőmérsékletű vízben áztatjuk a csipkebogyó húsát.
- Áztatás: Amennyiben az áztatott csipkebogyó húsát is megesszük, még több C-vitaminhoz juthatunk. Azonban óvatosnak kell lennünk az áztatás időtartamával. Túl hosszú ideig áztatva a C-vitamin a levegővel érintkezve lebomolhat.

Tehát ha a lehető legtöbb C-vitaminhoz szeretnénk hozzájutni a csipkebogyóból, figyeljünk az áztatás hőmérsékletére és idejére is.